Dom... Ik weet het... Ik heb nou eenmaal een chocolade tik. En dan ook nog eens pure chocola, omdat ik een intolerantie voor melk heb. Melkchocolade is danook minder schadelijk, al is het beter dat ze het helemáál niet krijgt. Ze kréég het natuurlijk niet! Maar ja, als het voor het oprapen ligt...
Na het avondeten neem ik als 'toetje' altijd een reepje chocola mee dat ik in 4 stukjes breek, als ik de was ga opruimen. Lekker tussendoor effe snoepen... Eén stukje had ik al genomen, waarna ik onbedachtzaam effe wegliep, om nog geen minuut later weer terug te komen... waar JoJo van nog geen 4 maanden (ze is toch al veel te bijdehand voor haar leeftijd) óp de wasmand naast de commode stond en net haar koppie terugtrok van het kastje... waar geen énkel stukje chocola meer lag...
In eerste instantie dacht ik nog dat die paar stukjes nou niet écht schade konden veroorzaken, maar verwierp dat eigenlijk toch weer héél snel, wétende dat het écht gevaarlijk kon zijn. En dan vooral bij een pup...
Ik liep meteen naar de keuken waar mijn zus was, die na mijn melding meteen haar laptop pakte... Pffff... Ik zal je straks alles even meegeven wat je moet doen als en hoeveel chocola je hond snoept.
Wíj belden na het lezen van het artikel meteen de dierenarts en konden gelukkig meteen terecht op de zondagavond... ('Lekker dubbel tarief ' dacht ik nog en 'JoJo, had je dat niet op máándag kunnen doen?') We waren dus méér dan op tijd. Een half uur ná haar snoeppartijtje. Ik moet érg verbaasd hebben gekeken, toen de dierenarts me een half plakje ontbijtkoek in mijn handen stopte en me gebood het haar te laten opeten... 'Ze krijgt hierna een spuit om te kunnen braken, maar dit activeert het proces'. Nou, dat ging er natuurlijk wel in. Tjongejonge wat een feest. Eerst chocola en toen nog eens ontbijtkoek...
Je begrijpt dat het snel weg was, waarna ze meteen een injectie kreeg. 'Ga maar even buiten lopen met haar en probeer haar te laten braken boven een putje... Huh???? Dít dacht ik even niet goed te verstaan. Maar goed, we liepen naar buiten en ik had eigenlijk geen idee hoe lang het zou duren voordat ze zou gaan braken. Maar na vijf minuten een beetje heen en weer lopen, stopte ze en zag ik al snel haar maaginhoud op de stoep belanden... (een meter vanaf het putje zoals verwacht). En ja hoor... Tussen haar maaltijd zag ik duidelijk de brokken chocola liggen. Ongekauwd dus... Wat was ik blij!! Maar het bleef niet bij die ene keer. De arme ziel gaf nóg vier keer over.
'Houd er rekening mee dat ze nog twee uurtjes misselijk en duizelig blijft', zei de dierenarts nog voordat we opgelucht vertrokken. Aaach, ze was écht slap op haar pootjes... Ook in de auto hing ze bij me op schoot, maar hoefde gelukkig niet meer te braken. Aangezien het zo'n verschrikkelijk drukke pup is, moesten we er nog wel om lachen, toen we tegen elkaar zeiden dat we éindelijk weer eens een rustige avond zouden hebben...
Thuis aangekomen bracht ik haar naar de kamer waar een heerlijk matras met kussens voor de hondjes ligt en legde haar voorzichtig neer. Haar koppie zakte meteen lamlendig naar beneden. 'Die is voorlopig rustig,' zei ik nog en terwijl we ons voorbereidden op een relaxt filmavondje, stond het dametje vijf minuten later al bij ons in de keuken. 'Dit méén je niet!' zeiden we tegelijkertijd en keken naar haar alsof we een spook zagen. Mevrouwtje bleek honger te hebben... Daar ging ons rustig avondje haha, maar wat wáren we blij dat ze er zonder kleerscheuren vanaf was gekomen!
Het is bekend dat chocola gif is voor honden, door het stofje theobromine. Het stofje dat een méns wakker houdt en actiever maakt. Wij kunnen dit stofje zonder problemen snel verwerken, maar bij een hond gaat dat niet. Die hebben een lange tijd nodig om dit uit het lichaam te verwijderen. Maar of ze ziek worden hangt helemaal af van de hoeveelheid chocola die ze binnen krijgen in verhouding met hun eigen lichaamsgewicht.
Verschijnselen na teveel chocola kunnen zijn:
- Veel hijgen, veel drinken.
- Buikpijn (kom daar maar eens achter)
- Braken, diarree.
- Onrustig gedrag.
- Trillen, zenuwverschijnselen.
- Als de dierenarts naar het hart gaat luisteren, kan de hartslag versneld of onregelmatig gehoord worden.
Maar van het laatst aangegeven verschijnsel, zijn we meteen in de telefoon geklommen:
- Uw hond kan zelfs overlijden aan een hartstilstand...
Ik wíst dat het slecht voor ze was, maar zó erg...
Een gevaarlijke dosis blijkt 100 tot 150 mg. theobromine per kilo lichaamsgewicht. Pure chocola (wat JoJo dus had gesnoept) bevat per gram veel meer theobromine dan melkchocola. De hoeveelheid in pure chocola kan ongeveer 13 mg. per gram bedragen, terwijl dit in melkchocola ongeveer 1,5 mg. per gram is. Daarom is pure chocola dus veel gevaarlijker. En zeker met name de zogenaamde bakkerschocola, die tot wel 28 mg. per gram kan bevatten en is dus in kleine hoeveelheden al giftig zegt Google. In witte chocola zit een te verwaarlozen hoeveelheid theobromine en dus nauwelijks giftig. Globaal kan dus bij het eten van pure chocola ongeveer 7 gram per kilo lichaamsgewicht aangehouden worden, als grens waarboven ziekteverschijnselen kunnen optreden. Bij melkchocola is dit ruim 60 gram per kilo lichaamsgewicht. Een behoorlijk verschil.
Voor het geval dát, even een overzicht van de giftige hoeveelheden melk- en pure chocola voor honden:
Lichaamsgewicht Milde klachten:
Melk Puur
5 kg 50 gr 16 gr
10 kg 100 gr 32 gr
15 kg 150 gr 48 gr
20 kg 200 gr 64 gr
25 kg 250 gr 80 gr
30 kg 300 gr 96 gr
Ernstige klachten:
Melk PUUR
5 kg 150 gr 50 gr
10 kg 300 gr 100 gr
15 kg 450 gr 150 gr
20 kg 600 gr 200 gr
25 kg 750 gr 250 gr
30 kg 900 gr 300 gr
Dusss... Ook al dénk je dat het wel mee zal vallen, bel áltijd de dierenarts! Zij kunnen altijd het beste bepalen wat verstandig is! Probeer zelf wel eerst na te gaan hoeveel gram je hond gegeten kan hebben, zodat er gepaste actie kan worden ondernomen.
De chocola zal een paar uur in de maag blijven en (de giftige stof) wordt pas opgenomen als het in de darmen is aangekomen.
Belangrijk:
Als het korter is dan 3 uur geleden dat je hond chocola heeft gegeten, krijgt ie een injectie om hem te laten braken, maar als het langer dan 3 uur geleden is, dan heeft ie al verschijnselen en zal hij worden opgenomen.
Ook katten kunnen er absoluut niet tegen en dat geldt vooral voor kittens. Eén groot voordeel bij katten, zij zullen het minder snel eten dan honden.
Reactie plaatsen
Reacties